Chirurgia robotică în tratarea cancerului de prostată

Afecțiunile oncologice au soluție robotică

Robotul daVinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, este folosit în Ponderas Academic Hospital pentru o gamă extinsă de intervenții chirurgicale robotice minim-invazive. Cu ajutorul robotului daVinci Xi, medicul este capabil să limiteze erorile umane prin finețea inciziilor în spații înguste, cu structuri sensibile, iar pacientul se bucură de o recuperare mai ușoară și mai rapidă, chiar și în cazul intervențiilor chirurgicale complexe: chirurgia oncologică digestivă, urologică, ginecologică, toracică și chirurgia herniilor. 

Cancerul de prostată este în top 5 patologii întâlnite în rândul bărbaților și este a doua cauză de deces prin cancer la bărbați, după cancerul de plămâni. Este caracterizat de o evoluție lentă, însă rata de supraviețuire a pacientului poate fi chiar de 99% în cazul afecțiunilor depistate precoce, prin screening-uri și controale urologice periodice.

Robotul daVinci Xi și medicul chirurg – o echipă de succes

Dr. Dan Diaconescu este medic primar în urologie, cu competențe în chirurgie robotică. Echipa formată din robotul daVinci Xi și chirurg este cea care îi garantează pacientului reușita intervenției.

„Robotul daVinci Xi potențează capabilitățile chirurgului – te plasează, practic, în interiorul organismului și îți oferă un spectru vizual tridimensional, mărit, la care se adaugă posibilitatea unor manevre chirurgicale care depășesc capabilitățile mâinii. Astfel, robotul scalează și filtrează mișcarea mâinii chirurgului, iar asta oferă actului chirurgical o precizie absolută, iar acuitatea intervenției este maximă. Sunt protejate și evitate toate structurile nervoase, fiind riguros îndeplinită și procedura oncologică”, a explicat Dr. Dan Diaconescu.

Importanța relației medic-pacient este complementară metodelor de tratament, pentru că adesea, anxietatea pacientului dinainte de operație este cauzată de lipsa de informație și de empatie din partea medicului cu care stă de vorbă din momentul consultului.  Cu atât mai mult, atunci când pacientul știe ca urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale ce îi poate afecta funcția sexuală și continența urinară.. 

De aceea, medicul are rolul de a explica toate informațiile pe care pacientul să îl înțeleagă în totalitate, de a-i oferi încredere și suport pentru a decide împreună care este cel mai adecvat tratament chirurgical. 

Robotul – o extensie a medicului chirurg

Rezultatele utilizării sistemului robotic au demonstrat o durată a intervenției chirurgicale mai mică, cu pierderi de sânge extrem de reduse (uneori de câțiva mililitri) o durată a spitalizării cu mult mai redusă și recuperare rapidă pentru pacient.  Sistemul da Vinci Xi are 4 brațe robotice capabile să se rotească în 7 direcții, la 540 de grade, care depășesc capabilitățile mâinii medicului. Această tehnologie oferă chirurgului o vedere în detaliu așa cum nu a mai fost posibil până acum, pentru că imaginile 3D pe care le captează pot fi mărite chiar și de 10 ori. Cu ajutorul robotului daVinci Xi este posibil ca medicul să poată opera cu patru mâini, simultan, să aibă acces sporit în zone inaccesibile altfel, să poată vedea în cele mai mici detalii și să poată realiza mișcări de precizie milimetrică. Chirurgul este cel care controlează intervenția 100%, el dirijând brațele robotice de la o consola aflată la câțiva metri distanță de pacient.

Intervenția robotică are avantaje clare în păstrarea funcției erectile

Prostata este un organ masculin cu rol esențial în funcția de reproducere, este complet dezvoltată în jurul vârstei de 20-22 de ani, iar lichidul produs de aceasta intră în componența materialului seminal. Dacă la intervențiile clasice recuperarea este greoaie și poate implica o serie de complicații, intervenția robotică elimină aproape toate inconvenientele, cu un procent mai mare de pacienți care și-au recăpătat funcția erectilă, față de tehnica laparoscopică.  Păstrarea funcției erectile după această procedură este principala provocare și depinde de cele mai multe ori de stadiul la care pacientul este operat, iar acest lucru se traduce prin  informarea pacientului și prevenție. Procedura asistată robotic face diferența în acele cazuri în care intervenția deschisă nu poate prezerva bandelete neuro-vasculare (răspunzătoare de obținerea și menținerea unei erecții adecvate), moment în care este nevoie de o precizie milimetrică, pe care doar robotul daVinci o poate oferi. Calitatea vieții pacientului operat robotic este mai bună, scorurile obținute după operație sunt mult îmbunătățite la un 1 an, în timp ce tulburările urinare preoperatorii asociate semnificativ cu calitatea vieții s-au îmbunătățit. 

 

„Strategia terapeutică în afecțiunile prostatei este orientată către pacient, este personalizată și are ca scop îndepărtarea cancerului de prostată, cu prezervarea funcțiilor biologice, atât cea urinară, cât și cea erectilă, cu atât mai mult dacă este îndeplinită condiția esențială a depistării precoce” – dr. Dan Diaconescu, medic urolog cu competențe robotice.

 

 

 

 

 

Leave a Reply